Badia de Rafeubetx i punta del Toro |
Deixem els vehicles al final del carrer Avinguda del Mar de la urbanització el Toro (Calvià).
(WP-01) Urbanització el Toro (Calvià) - 0,0 km - 0 minuts - 82 m d'altitud.
Comencem a caminar a les 9:10 h per una pista que s'orienta a l'est en lleugera pujada. Ben aviat arribem a unes barreres tancades, on un rètol ens avisa que entrem en zona militar. Per salvar-les, ens desplacem uns metres cap a l'esquerra franquejant per damunt de filats trencats i oxidats. Seguim l'ampla pista i, uns quatre-cents metres més enllà, deixem el camí principal per voltar cap a la dreta.
(WP-02) Desviació a la dreta - 0,8 km - 15 minuts - 127 m d'altitud.
Avancem per un tirany que ens apropa als penya-segats i ens condueix a un búnquer, des d'on es gaudeix d'una àmplia vista de la badia de Rafeubetx.
Búnquer |
Continuem caminant seguint sempre la línia dels penya-segats per arribar a una plataforma cimentada, és la base excavada de l'antiga i derruïda torre de vigilància de Rafeubetx.
(WP-04) Base torre Rafeubetx - 1,8 km - 37 minuts - 157 m d'altitud.
La torre de guaita va ser construïda al segle XVI, va ser demolida pels militars el 1952 perquè entorpia el tir dels nous canons que acabaven d'instal·lar a la zona.
Camí endavant, ran de l'espadat, apareix un niu de metralladores i una entrada als nombrosos túnels que solquen la zona.
Ara el tiranyó, va voltant progressivament cap al sud en davallada. Deixem a la dreta un camí per on tornarem més tard i passem per damunt unes balmes. Continuem el nostre descens pel difuminat tirany que voreja la línia de la costa elevada, abocada cap a xaloc. Aviat trobem unes fites que ens menen de nou al límit de l'espadat i el punt de l'inici del descens cap al mar.
(WP-05) Morro d'en Feliu - 3,2 km - 1 hora i 12 minuts - 52 m d'altitud.
La baixada és molt pronunciada, sense camí per un terreny descompost amb pedreny solt. Arribem a un punt que ja s'han d'utilitzar cordes per arribar arran de l'aigua. Des d'aquí es té una bona vista de les pedreres i de la impressionant penya del Castellet modulada per la mà de l'home. Companys més agosarats, s'enfilen dalt amb l'ajuda de cordes.
Després de gaudir d'aquest bonic racó, tornem enrere i continuem la marxa vorera de la mar, ara per un tirany que ens du a passar per damunt d'unes balmes. Aviat arribem a la part alta de la punta des Catius, després de desviar-nos del tirany, uns metres cap a la dreta.
Penya del Castellet |
Aquí arran de mar es troba la cova des Catius, baixar-hi no és tasca senzilla. Haurem de desgrimpar tres exposats graons rocosos i un flanqueig per una estreta cornisa. El segon graó, una corda i uns oxidats ancoratges clavats a la roca, faciliten el perillós descens.
Després de gaudir d'aquest recòndit indret [40'], retornem enrere fins atènyer la part alta dels penya-segats.
El nostre itinerari prossegueix cap l'est per un tirany que continua resseguint la línia de la costa i que ens mena a passar pel costat de la torre de cala Figuera, a prop del far homònim.
Cova des Catius |
La torre de senyals és de 1579 i es troba en molt mal estat de conservació. El far entrà en funcionament el 1860. És un dels fars més importants de les Balears, perquè controla l'entrada a la badia de Palma de la majoria de rutes de vaixells que arriben a l'illa.
De camí cap a la cala Figuera, ens desviem a la dreta pel sender que es dirigeix al far i, tot d'una, voltem a l'esquerra per visitar unes instal·lacions d'antigues bateries de costa desmantellades.
(WP-08) Búnquers - 6,2 km - 4 hores i 5 minuts - 28 m d'altitud.
Retornem al camí principal, passem per un vell destacament del Regiment d’Artilleria de Costa de Mallorca i, tot just traspassada la carretera, assolim la davallada a la sorra de la cala, que dissenya un estret i rost tirany amb graons picats a la roca, entre mates i pins.
Cala Figuera |
Després de dinar [50'], reprenem la marxa per l'altre cantó de la cala. El tirany passa entre pedreres de marès. Ran del camí, a la dreta, apareix un antic aljub cobert, utilitzat pels trencadors de marès.
(WP-10) Aljub - 7,2 km - 5 hores i 15 minuts - 14 m d'altitud.
Seguim la nostra ruta per un tirany fitat que es dirigeix cap al nord. Deixem cala Beltran a la nostra dreta i anem a raure a un ample camí, que prenem cap a l'esquerra.
(WP-11) Camí - 7,5 km - 5 hores i 27 minuts - 20 m d'altitud.
El camí és ben fressat i no presenta dificultats de seguiment. Després d'una llarga tirada enmig de la garriga i de deixar a la nostra dreta una casa en ruïna, atenyem la carretera del far.
Davallador a les pedreres |
La creuem i a l'altre cantó prenem un tirany que es dirigeix vers l'oest i que travessa un abandonat camp de tir al plat, fins atènyer un altre camí més ampla, on voltem a l'esquerra.
(WP-13) Camí - 9 km - 5 hores i 50 minuts - 103 m d'altitud.
Aquest altre sender ens mena sense pèrdua a la línia de la costa, arran del penya-segat, on tanquem el circuit.
(WP-14) Confluència (Davallador pedrera) - 9,6 km - 6 hores - 131 m d'altitud.
Aquí arranca una baixada a les pedreres, es veu un bon tram del marge de sosteniment d'aquest tirany que dur al mar.
Ara retornem al punt de partida resseguint un tirany bastant trepitjat que discorre un poc endins de la línia de la costa. Creuem de nou la contrada militar de Rafeubetx.
(WP-01) Urbanització el Toro (Calvià) - 12 km - 7 hores - 82 m d'altitud.
A les 16:10 h donem per finalitzada l'excursió d'avui. Ha resultat molt interessant i entretinguda.
Ruta: Circular
Inici/ Final: Urbanització el Toro (Calvià)
Inici/ Final: Urbanització el Toro (Calvià)
Distància aproximada: 12,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 396 metres
Alçada mínima - màxima: 3 - 160 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 45 minuts (Total: 7 hores)
Excursió realitzada el dia: 5 de juny de 2018
Components del grup: Joan Garau, Agustín Cañellas, Fernando Chamorro, Jaume Tort , Joan Castells, Joan Rigo, Joan Torrens, Jordi Sastre, Maria Galmes, Miguel Llufriu, Pepín Robles, Pere Niell, Pere-Joan Gelabert, Renata Wiesner-Bornstein, Toni Sureda, Xavier González i Josep Ferrer.
Cartografia: Mapa IGN
Observacions: Itinerari bo de fer sempre que no es davalli a les pedreres del morro d'en Feliu ni a la cova des Catius. La davallada a la cova és exposada i perillosa.Cartografia: Mapa IGN
Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:
2 comentaris :
Hola Josep, que de llocs per caminar i gaudir. Veig que no atures ni a l’estiu. Bona publicació d’una volta amb molta gent coneguda. Salut
Hola Llorenç.
Tens raó amic, és un privilegi tenir tants llocs per practicar la nostra afició.
A l'estiu afluixem bastant, excursions més curtes per acabar prest.
Moltes gràcies pel teu comentari.
Salut.
Publica un comentari a l'entrada