dilluns, 21 d’octubre del 2019

Volta pel Rafal i la Coma des Bous

Son Torrella
 
Atenció: m'informen de restriccions de pas (barrera tancada) a uns 50 m del coll de s'Era (abril 2021).
Una excursió de recorregut circular, ideal per aquesta època de calor, ja que discorre la major part per dins el bosc. Amb un tram (la coma des Bous) pràcticament sense camí i amb bocins molt envaïts per la vegetació. La ruta parteix de la possessió de Son Torrella, un gran cassal amb gran façana, clastra i tafona, situada a l'extrem nord del poble de Santa Maria del Camí.

(WP-01) Son Torrella (Santa Maria) - 0,0 km - 0 minuts - 156 m d'altitud.
A les 7:53 h iniciem la caminada cap al nord i, poc després, ens desviem a l'esquerra, ja que el camí de front segueix cap a Alaró. A poc a poc, ens endinsem a la vall de Coanegra, encara amb camí asfaltat, deixant a l'esquerra les cases de Son Berenguer, i tot d'una, Son Güia (Son Gulla), amagades darrera d'una alta paret de pedra. Un poc després de passar una barrera de ferro per un pas habilitat, deixem les cases de Son Oliver, a l'altre costat del torrent. El camí, ara de terra, segueix per la vorera del torrent i la séquia de Coanegra. Trobem, a l'esquerra, un aqüeducte per on passa la canal. Una vegada franquejat el torrent, deixem a la dreta les ruïnes de l'antic molí hidràulic de Cas Barreter i, no tardem gaire en atansar de front les cases de Son Roig, una altra de les possessions emblemàtiques de la vall, amb un altre molí fariner.
Son Roig
(WP-02) Son Roig - 3,6 km - 45 minuts - 213 m d'altitud.
Després de saludar l'actual propietari, deixem el camí d'Orient i girem a la dreta per un altre camí de terra, el qual s'enfila per la contrada anomenada Sa Boal. Els primers metres discorren gairebé planers pel costat d'antigues margades. Deixem una caseta a l'esquerra i travessem el torrent. Ara el camí d'amplada de carro, s'endinsa dins el boscatge en ascens. Deixem una gran olla de calç a l'esquerra i, més amunt, on el camí marca una corba a la dreta, deixem una altre caseta de roter. El camí, ara més estret, s'enfila dibuixant ziga-zagues pel vessant oest del puig de Son Guitart (528 m), fins arribar a una baixa pareteta de pedra, que creuem per un portalet. El sender fàcil de seguir, es suavitza i ens condueix entre marjades abandonades d'oliverar envaïdes pel pinar. Deixem, a l'esquerra, dues casetes mig ensorrades, entre els pins, fins desembocar a una pista de terra i just al front una caseta de recent restauració.
Forn de calç
(WP-03) Pista - 5,3 km - 1 hora i 30 minuts - 406 m d'altitud.
Després d'un merescut descans per fer un mos i recuperar forces [25'], reprenem la marxa pujant per la pista cap al nord-est, fins arribar al coll de s'Era.

(WP-04) Coll de s'Era - 5,8 km - 2 hores i 7 minuts - 477 m d'altitud.
Voltem a l'esquerra en sua descens, i immediatament deixem també a l'esquerra una desviació que du a les cases de Cas General i franquegem el portell amb barrera oberta de Cas Secretari. El nostre camí comença ara a pujar enmig d'oliverar ben cuidat mentre les vistes s'eixamplen, fins arribar ben a prop de les cases de Cas Secretari.

(WP-05) Cas Secretari - 6,6 km - 2 hores i 27 minuts - 539 m d'altitud.
Abans d'arribar a les mencionades cases, girem a la dreta entre oliveres i prenem un caminet orientats al nord. El senderó planeja i ran del camí, en un clap d'alzines, apareix la petita font dels Polls.
Font dels Polls
(WP-06) Font dels Polls - 6,8 km - 2 hores i 34 minuts - 545 m d'altitud.
És una mina curta d'un poc més de tres metres, feta de pedra seca i coberta plana de lloses; s'aigo surt per una canal fins a un abeurador irregular i es sobrant va per davall des camí fins es safareig que està a uns tres metres a s'altre costat des camí. (Fonts de Mallorca) .
El viarany empren una forta pujada entre marjades abandonades, fins que ens deixa a l'entrada de les cases des Rafal, just després de creuar un portellet a la reixeta metàl·lica.

(WP-07) Es Rafal - 7,1 km - 2 hores i 45 minuts - 603 m d'altitud.
Deixem les cases a l'esquerra i seguim el camí flanquejat per un camp de conreu on veiem alguns esponerosos exemplars de ginebrons. El camí, sense dificultat de seguiment, ascendeix suau fins arribar a la cota 611 m, el punt més elevat d'aquest itinerari, i inicia un lleuger descens, fins arribar a la capçalera de la coma dels Bous, just on hi ha un gran rotlo de sitja.
Balma al mig del torrent

(WP-08) Coma des Bous - 7,8 km - 3 hores i 4 minuts - 591 m d'altitud.
Deixem el camí des Rafal que ens manaria a Orient pel pas de s'Estaló i girem a l'esquerra. Aquí comença la part més atractiva i salvatge del nostre itinerari. Aquesta tram fins arribar al camí d'Orient a Santa Maria, és poc definit i amb fites que ens ajudaran a no perdre el millor traçat.
Iniciem el descens per dins la coma orientats a sud-oest per una territori ampla i planer, on es localitzen diverses restes de l'activitat dels carboners. Al cap d'uns deu minuts, superem per l'esquerra un salt del torrent (balma), sense cap dificultat tècnica. Continuem baixant per una zona un poc més bruta de vegetació, travessem un rotlo de sitja i, un xic més enllà a la nostra dreta, observem  un bassol d'aigua aferrat a la penya (WP-09) - (526 m d'altitud). i un minut més endavant, un forn de calç. Anem baixant pel llit del xaragall, cada vegada més estret, ple de vegetació i pins ajaguts pels temporals. Superem fàcilment dos bots més del torrent, on les grans roques sembla que barren els pas, sempre sortint del xaragall per l'esquerra i seguint les fites.
A les 11:35 h arribem a les restes d'un antic camí de carro, molt mal menat per l'abandó i l'erosió de la mateixa aigua, també completament envaït per la vegetació i que desemboca al camí que baixa del Freu d’Orient.
Ses Covasses
(WP-10) Camí de Santa Maria a Orient - 9,3 km - 3 hores i 57 minuts - 321 m d'altitud.
Aquí observem les Covasses, dues coves que s'obren a les parets del congost situat a l'altra banda del torrent de Coanegra.
La nostra ruta continua cap l'esquerra (sud-est), cap a santa Maria. El camí davalla dibuixant algunes ziga-zagues. En pocs minuts, deixem a l'esquerra l'entreforc que du a l’avenc de Son Pou. Al final de la baixada, trobem ran del camí una olla de calç i després de caminar un bocí planer, passem per davall una gran balma on es localitza l’ull de la font de Coanegra (qanat d’origen àrab). Més endavant arribem prop de les cases de Son Pou, que superem per una desviació del camí principal per l'esquerra. Immediatament deixem les cases de Can Morei i, després de travessar una barrera metàl·lica, arribem a les cases de Son Roig, tancant el cercle del nostre itinerari.
Ara sols resta tornar al punt de partida pel mateix camí.

(WP-01) Son Torrella - 14,7 km - 5 hores i 24 minuts - 156 m d'altitud.
A les 13:17 h arribem a Son Torrella.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Son Torrella (Santa Maria)
Distància aproximada: 14,7 quilòmetres
Pujada acumulada: 464 metres
Alçada mínima - màxima: 154 - 611 metres
Temps efectiu sense parades: 4 hores i 22 minuts (Total: 5 hores i 24 minuts)
Excursió realitzada el dia: 4  de setembre de 2019 
Components del grup:   Sebastià, Pere, Guillem Castanyer, Eliseu, Joan Puig, Tolo, Andreu i Josep.
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari per camins i tiranys de muntanya. La davallada per la coma des Bous, és sense camí per un terreny incòmode ple de vegetació. Al mig del comellar trobarem tres bots del torrent, fàcilment superables per l'esquerra.
 
Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/svu8UC9x97APQdep6

2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Aquesta és de ses bones i encara amb molta calor. Conec bé la volta i a la pujada cal bon sentit d’orientació o al manco conèixer el terreny, i el mateix a la coma des Bous, encara que recordava el camí amb més bon estat. Sempre hem fet aquests recorreguts des d’Orient, bàsicament per evitar repetir aquest llarg tram des de Son Torrella. Un itinerari molt interessant per la primera línia de la Serra. Bona publicació Josep. Salut.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí, encara va fer calor, per això trobo molt interessant la teva proposta, partir des d'Orient, és més curt i t'evites la llarga pista fins a Son Torrella. El primer cop que la vaig fer es podia deixar el cotxe a la barrera de Son Oliver, t'estalviaves uns quilòmetres.
Efectivament cal bon sentit de l'orientació, sobre tot a la baixada per la Coma des Bous, però és el tram més salvatge i el que més m'agrada.
Molt agraït pel teu comentari.
Una abraçada, amic.

anar a dalt