divendres, 22 de gener del 2021

De Llorito a Son Fornés


Agradable passejada per l’interior de l’illa que ens dur a visitar el jaciment arqueològic de Son Fornés, un dels més importants de Mallorca.

Inici: Deixem el vehicle a l’aparcament públic que hi ha en el carrer Major de Lloret.

(WP-01) Lloret - 0,0 km - 0 minuts - 160 m d'altitud.
A les 10:08 h entrem al nucli urbà pel carrer Major. Després d’una tirada recta arribem a la plaça Verge de Loreto, on voltem a la dreta baixant per la costa des Pou. Deixem a l’esquerra l’església parroquial i l’ajuntament, fins arribar a la carretera de Sineu a Pina (Ma-3130).


(WP-02) Pou - 0,6 km - 10 minuts - 164 m d'altitud.
Pou d’extracció d’aigua de dotze metres de profunditat. Apareix ja documentat al segle XVI. Té un coll quadrat de pedra amb un abeurador sota un dosser conformat per quatre pilastres de marès que sostenen una volta amb la inscripció: “In medio Maioricae adestis. Anno Sancto MCMXCIX” (Sou al centre de Mallorca. Any del Senyor 1999) (GOB Itineraris pel Pla de Mallorca).
Anem cap a la dreta per la carretera i ens desviem pel segon carrer a l’esquerra. Baixem pel camí de sa Font, també conegut com el camí des Joncs que ens mena a la fora vila rural. Deixem a la dreta Can Bou i, un poc més endavant, la finca des Pontarró, fins arribar a un entreforc.

(WP-03) Desviament a la dreta - 1,8 km - 25 minuts - 136 m d'altitud.
Seguim cap a la dreta pel camí d’Algaida, ample i asfaltat, i no ens torbem en arribar a la font Figuera (dreta).

(WP-04) Font Figuera - 2,1 km - 30 minuts - 142 m d'altitud.
Un dels pous més representatius del terme. Té una fondària de tres metres i és de construcció paredada en sec. Al costat hi ha dues piques de gran mida obrades en pedra viva.
Caminem sobre asfalt i, al cap de poc, arribem a una cruïlla de camins, on seguim tot dret. Ara el sender s’estreny i avança entre camps de conreu, mentre a la llunyania, observem la muntanya de Cura. El camí volta lleugerament cap a l’oest i entra dins el terme municipal de Montuïri. A la nostra dreta observem la torre del molí de Son Boivàs. Ara el sender volta noranta graus a l’esquerra, i en un no res surt a la carretera Ma-3230, on girem a la dreta. Prosseguim cap a ponent entre camps d’oliveres i sementers, fins trobar la carretera de Montuïri (Ma-3200).

(WP-05) Cruïlla carretera Ma-3200 - 5,2 km - 1 hora i 30 minuts - 125 m d'altitud.
Aquí voltem a l’esquerra momentàniament i després d’avançar un poc més de tres-cents metres, arribem a l’entrada del jaciment de Son Fornés.


(WP-06) Jaciment de Son Fornés - 5,7 km - 1 hora i 40 minuts - 134 m d'altitud.
Es tracta d’un assentament que va des del període talaiòtic fins al clàssic-romà. Compta amb tres talaiots, dos dels qual es poden visitar. El principal n’és el més gran de Mallorca. (Tomàs Vibot).
Després de la llarga visita [30’], desfem les passes fins a l’entreforc amb la carretera (Ma-3200) i girem a l’esquerra.
Avancem direcció Algaida i a uns cinc-cents metres trobem a la dreta l’ampli portal sense barrera de Son Company.


(WP-07) Portal de Son Company - 7 km - 2 hores i 25 minuts - 124 m d'altitud.
Per camí ample i de terra anem pujant suaument entre camps de conreu. Després d’una llarga tirada, flanquegem l’espectacular mur de pedra adobada on s’alcen les cases de Son Company, amb galeria llevantina i rellotge de sol sobre el portal. Un cop passades aquestes, el camí dibuixa una corba a l’esquerra i una altre a la dreta, just al costat d’un habitatge i uns pins altíssims. Flanquegem algunes casetes i trobem una cruïlla, on continuem recta. Un poc més endavant, fem una pausa [30’] per dinar tot observant el puig de Massanella, encara emblanquinat. Reprenem la marxa per un camí estret i ombrívol entre ullastres i tot d’una tornem a entrar al terme de Lloret. Aquí trobem una nova bifurcació, voltem a l’esquerra.

(WP-08) Desviament a l’esquerra - 9,2 km - 3 hores i 35 minuts - 180 m d'altitud.
Camí endavant, tot d’una trobem la façana de sa Casa Nova, on voltem a la dreta i en descens arribem a un nou entreforc, on al bell mig s’alça el pou de sa Casa Nova.


(WP-09) Pou - 9,7 km - 3 hores i 45 minuts - 160 m d'altitud.
El dipòsit manté tres velles piques de pedra així com les columnes on descansa la barra de la corriola.
Aquí girem a l’esquerra i tot d’una, agafem el primer camí de l’esquerra. Avancem per camí de terra, i després d’una granja porcina assolim el camí del Camp de Pina.

(WP-10) Camí del camp de Pina - 10,.5 km - 3 hores i 55 minuts - 153 m d'altitud.
Voltem a la dreta i tot d’una arribem a la cruïlla de la carretera de Lloret a Pina (Ma-3130). Aquí nosaltres continuem cap al nord, deixem el cementeri a la dreta i el bosc de sa Comuna a l’esquerra, fins arribar al principi del carrer Major, on voltem a la dreta. Tot d’una deixem al costat d’una era de batre, el molí de Can Gomila del segle XVII, no té base habitatge però sí cintell. Un poc més endavant, arribem a l’aparcament on hem començat la passejada (dreta).

(WP-01) Lloret - 11,6 km - 4 hores i 18 minuts - 160 m d'altitud.
A les 14:26 h posem punt i final a la ruta d'avui.

Fitxa:
Tipus de Ruta: Circular
Inici/ Final: Carre Major. (Lloret de Vistalegre)
Distància aproximada: 11,5 quilòmetres
Pujada acumulada: 101 metres
Alçada mínima - màxima: 124 - 181 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 10 minuts (Total: 4 hores i 18 minuts)
Excursió realitzada el dia: 14 de gener de 2021
Components del grup: Cesca i Josep.
Cartografia: Mapa Pla de Mallorca. Editorial Alpina (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari gairebé planer, apta per a tota la família.
Referències: Tomàs Vibot. Mallorca Interior. Volum V

Baixa el track del GPS a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:

6 comentaris :

Manuel Barranco ha dit...

Hola Josep, me ha gustado esta sencilla y bonita ruta. Me parece ideal para estos días que me han recomendado "reposo".
Gracias por compartir.
Un abrazo.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Manuel,
M'alegra que t'hagi agradat, és una passejada molt senzilla pel Pla de Mallorca. Ànims! desitjo que et recuperis aviat.
Una aferrada.

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Son fantàstiques aquestes rutes. Tenc un d’aquests fulletons d’en Tomàs, em sembla que és el primer. Qualsevol dia en faré qualcuna. Des de desembre, pel “confinament” només faig sortides pel meu “barri”, tot sol. I aquestes rutes amplien les possibilitats. Enhorabona i salut amic.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Sí amic, són rutes tranquil·les que ens permeten conèixer un poc més l’interior de l’illa. Gran part dels camins són asfaltats, però amb molt poc trànsit de vehicles.
Agraït pel teu interès i comentari.
Una abraçada.

Pere ha dit...

Hola! El recorregut es pot fer amb bicicleta? Gràcies

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Pere,
Clar què si, camins asfaltats (amb poc trànsit)i camins de terra.
salutacions.

anar a dalt