diumenge, 9 d’abril del 2023

Cova de Son Montserrat - Sa Valleta

Powered by Wikiloc

Caminada primaveral pel paisatge rural de Petra. L'objectiu principal és conèixer la cova de Son Montserrat, també anomenada cova dels Voltors i el preciós vall de Sa Valleta. Aquesta gruta, és una de les coves del tardo-talaiòtic més representatives de Mallorca. Es troba als penya-segats de Son Montserrat, a un dels flancs de la vall del torrent de Na Borges.

Inici: Confluència carretera Ma-3320 amb el camí de ses Rotes de sa Canova (Petra).

(WP-01) Carretera Ma-3320 - 0,0 km - 0 minuts - 63 m d'altitud.

A les 10:57 h comencem la caminada seguint la carretera direcció a Petra (nord-oest) i, a uns tres-cents metres, voltem per un camí que trobem a mà dreta.


(WP-02) Desviament a la dreta - 0,3 km - 5 minuts - 70 m d'altitud.

El camí, ampla i de terra, inicia una petita muntada direcció nord-est, tot d'una baixa suaument enmig de camps oberts a tots dos costats i, després d'una doble corba, desemboca a un camí transversal, on ens incorporem a l'esquerra.

(WP-03) Desviament a l'esquerra - 1 km - 20 minuts - 59 m d'altitud.
L'ample sender puja i dibuixa un gir en angle recte entre extensos sementers verds, fins trobar un entreforc al costat d'unes cases.

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 1,6 km - 30 minuts - 72 m d'altitud.
Ara el camí remunta per dins un comellar entre ullastres, i en un doble i tancat revolt, girem a la dreta pel camí de sa Coma. El camí asfaltat, segueix cap al nord flanquejat pel pinar de sa Coma, fins arribar al camí de Son Fogó, on ens incorporem a la dreta.

Cases de n'Urbiana


(WP-05) Camí de Son Fogó - 3,2 km - 55 minuts - 119 m d'altitud.

Anem per aquest camí i immediatament a l'esquerra, deixem el camí de Son Canals. Continuem per asfalt entre cultius i, en un moment donat, a l'esquerra trobem les cases de n'Urbiana, situades rere una paret seca. A partir d'aquí, el sender delimitat per parets de pedra en sec, dibuixa una doble corba i baixa en suau pendent entre un camp de figueres, a l'esquerra i una garriga d'ullastre, a la dreta, fins trobar les cases de sa Canova Vella.

Sa Canova Vella

(WP-06) Sa Canova (esquerra) - 4,3 km - 1 hora i 15 minuts - 115 m d'altitud.

Voltem a l'esquerra i a uns 10 minuts trobem la font de n'Orenga, d'on raja un filet d'aigua a un petit safareig.

Font de n'Orenga

(WP-07) Font de n'Orenga - 4,9 km - 1 hora i 25 minuts - 117 m d'altitud.

Continuem avançant per la pista i, a uns 145 metres, just devora d’una casa petita empedrada, hi ha un interessant panoràmica: tota la vall, el pla de Mallorca i la serralada de Felanitx. A uns 100 metres de la casa, deixem la pista per l'esquerra.

(WP-08) Desviament a l'esquerra - 5,1 km - 1 hora i 30 minuts - 108 m d'altitud.
Passem una barrera que es pot obrir i avancem pel camí de Can Aleix, una pisat ampla de terra que discorre en suau ascens pel comellar d'en Bernat. Uns 600 m més endavant, topem amb una caseta que serveix de resguard dels animals i al costat una barrera de filferro que un cop traspassada la tornem a deixar tancada. Aquí hem d'estar atents a la ruta perquè transcorreguts tant sols una cinquantena de metres, deixem la pista per l'esquerra (fita de pedres).

(WP-09) Desviament a l'esquerra - 5,8 km - 1 hora i 45 minuts - 120 m d'altitud.
Comencem a pujar per un tirany estret i mig tapat per les carritxeres. Més amunt, seguim pujant més fort uns metres, fins arribar a la cova de Son Montserrat, situada als peus de les penyes. Portem gairebé 2 hores de ruta a ritme molt tranquil.

Cova de Son Montserrat

(WP-10) Cova de Son Montserrat - 6 km - 1 hora i 55 minuts - 153 m d'altitud.

És una gruta retocada, excavada en la pedra arenisca. Està estructurada en tres naus separades per tres pilars. Se li ha donat diferents usos, des d'una petita extracció de marès a corral pel bestiar.
Baixem de la cova pel mateix camí fins arribar de nou a la carretera, però abans fem una llarga parada per dinar [45'].
Seguim la baixada i passem pel costat d'una gran possessió restaurada, Son Roca Vella. Veiem moltes marjades, algunes d'elles han estat aprofitades per sembra-hi noguers.
Ja a la part baixa de la vall, trobem els sestadors de la finca, amb un important ramat d’ovelles pasturant. Just passat els sestadors, en el primer entreforc, voltem a la dreta.

(WP-11) Desviament a la dreta - 7,4 km - 3 hores i 45 minuts - 44 m d'altitud.

Caminem per la pista que travessa sa Valleta i, tot d'una franquegem el torrent de na Borges, mentre observem extensos conreus de cereals. Ben aviat, trobem un nou entreforc, just on hi ha una caseta.

Sínia de ses Rotes de sa Canova

(WP-12) Desviament a la dreta - 8,6 km - 4 hores i 5 minuts - 47 m d'altitud.
Girem a la dreta, travessem novament el torrent i veiem a l'esquerra, la sínia de ses Rotes de sa Canova, just al front de les cases homònimes, construïdes de marès i ben conservades. Prenem el camí de Rotes de sa Canova, voltem a l'esquerra passant entre les cases i la sínia.
El camí planeja paral·lel al torrent de na Borges, mentre podem observar fins a cinc sínies de sang diferents. Seguint aquest camí asfaltat ignorant els diversos braços ambdós costats, arribem al punt de partida.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Confluència carretera Ma-3320 amb el camí de ses Rotes de sa Canova (Petra)
Distància aproximada: 11 quilòmetres
Pujada acumulada: 143 metres
Alçada mínima - màxima: 43 - 168 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 30 minuts (Total: 4 hores i 45 minuts)
Excursió realitzada el dia: 9 d'abril de 2023
Components del grup: Agustí, Aina, Cesca i Josep.
Cartografia: Pla de Mallorca. Editorial Alpina. (Escala: 1:50.000)
Observacions: Itinerari fàcil sempre per camins, la majoria asfaltats i tiranys de muntanya.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Totes aquestes darreres sortides publicades, i aquesta, son súper-interessants. En aquest cas per partida doble. Ja tenim sa Valleta pendent, i ara hi afegeixes aquesta variant. Les poques rutes fetes pel Pla, ens han agradat molt. En prenc bona nota d’aquesta. Molt bona publicació en conjunt, informacions i fotografia. Salut ami-.

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
És una ruta molt fàcil per vosaltres però interessant des del punt de vista paisatgístic i, més si es fa a la primavera. La cova de Son Montserrat, amb les seves columnes, ens va impressionar molt.
Molt agraït pel teu comentari.
Salut i muntanya!

anar a dalt