dimecres, 25 d’octubre del 2023

Mola de Son Poquet i ermita de Maristel·la

Powered by Wikiloc

Comencem a caminar a Esporles, concretament a la confluència del carrer Quarter amb el camí des Rafal.

Camí des Rafal

(WP-01) Esporles carrer Quarter - 0,0 km - 0 minuts - 180 m d'altitud.

Són les 8:45 h quan prenem la variant 4 del Gr-221 (Esporles - Establiments). El camí ascendeix i passa pel costat de la possessió del Rafal que ens queda a la nostra esquerra. Passades les cases, el camí gira un poc a la dreta i creua una barrera. Seguim uns metres, girem a la dreta (rètol indicatiu) i ascendim cap a l'oest, fins sortir a la carretera des Verger. Tot d'una, voltem cap a l'esquerra pel camí vell.

(WP-02) Desviament a l'esquerra - 1,2 km - 30 minuts - 264 m d'altitud.
Seguim aquest bonic camí empedrat, fins arribar el coll de s'Heura, sota la possessió de Son Ferrà. Davant nostre veiem l’estreta barrera metàl·lica que du a l’ermita de Maristel·la.

Coll de s'Heura

(WP-03) Coll de s'Heura - 1,5 km - 40 minuts - 325 m d'altitud.

Passem el portellet i seguim el camí que passa per devora les cases. Creuem un nou portell i, al segon revolt, trobem un portellet metàl·lic mig esbucat, per on continuem.

(WP-04) Desviament a l'esquerra - 1,8 km - 50 minuts - 363 m d'altitud.
El viarany segueix pel costat de l’aljub de la possessió i continua gairebé planer per damunt una marjada, entre pins i altes carritxeres. Al cap de pocs minuts veiem, entre les carritxeres, la petita mina de la font Nova, just davall el marge esquerra del camí. Continuem l’itinerari amb pujada per uns marges, fins assolir el portell dels Lladres, què dóna accés a antics camps de secà.

Portell dels Lladres

(WP-05) Portell dels Lladres - 2,3 km - 1 hora i 5 minuts - 400 m d'altitud.

Un cop travessats els conreus, ens endinsem dins l’alzinar. Ara el camí, força malmenat pels despreniments, comença a pujar i marca diversos revolts salvant un fort desnivell (pas de Son Poquet), fins assolir un coll, on hi ha una paret seca amb un portell.

(WP-06) Portell - 3,1 km - 1 hora i 35 minuts - 554 m d'altitud.
Camí endavant, després d'uns dos-cents metres, sortim del camí i seguim tot dret per dins un petit comellar, fins arribar a una esplanada dins l'alzinar.

Aljub

(WP-07) Aljub - 3,4 km - 1 hora i 50 minuts - 614 m d'altitud.

Aquí es localitzen diversos rotlos de sitja i un bonic aljub rectangular i tapat, dividit amb cisterna i bassa pel bestiar. A prop de l'aljub hi ha una pica excavada a la roca.
Aquí aprofitem per menjar una mica i recuperar forces [20']. Reprenem la marxa retrocedint fins al camí principal i tornem enrere pel mateix camí devers un centenar de metres, per deixar-lo per l'esquerra.

(WP-08) Desviament a l'esquerra - 3,5 km - 2 hores i 15 minuts - 590 m d'altitud.
Seguim en tendència cap a l'est per un camí de ferradura molt esvaït, i no ens torbem en trobar una rotlo de sitja neta de terra i la seva corresponent barraca. Seguim cap al nord-est, sense camí per un terreny rocós i vora l'estimball, i prest arribem al mirador de Son Ferrà, després de creuar una baixa paret seca.

Mirador I

(WP-09) Mirador I - 3,8 km - 2 hores i 35 minuts - 595 m d'altitud.

Es tracta d'un mirador petit, amb dos paretons esbaldregats. La panoràmica és àmplia, abasta fins a la badia de Palma. Davall hi ha les cases de Son Poquet.
Del mirador, seguim un caminet amb fites cap al nord i a un centenar de metres, trobem el segon mirador situat damunt un esperó rocós i a pocs metres a la dreta del tirany.

(WP-10) Mirador II - 3,9 km - 2 hores i 40 minuts - 594 m d'altitud.
D'esquena al mirador, agafem un tirany orientats al nord-oest per dins el bosc d'alzines. Passem pel costat d'un rotlo de sitja, més endavant travessem una baixa paret i finalment desemboquem a un camí de carro, on voltem a l'esquerra.

(WP-11) Camí de carro - 4,1 km - 2 hores i 55 minuts - 588 m d'altitud.
Aquest nou camí flanqueja diverses carboneres i ens mena a una esplanada, on girem a la dreta, fins arribar a l'ermita de Maristel·la

Ermita de Maristel·la

(WP-12) Ermita - 4,4 km - 3 hores - 581 m d'altitud.

L'ermita fou construïda el 1890 i dedicada a la Mare de Déu del Carme (Estela de la mar/Maristel·la). És un lloc ideal per fer una aturada i proveir-nos d'aigua gràcies a un aljub de roda manual.
Baixem per la pista principal, i tot d'una ens desviem a la dreta per seguir un tirany cap a l'est/nord-est. Aviat deixem la boca d'un pregon avenc, ignorem un camí que surt a la dreta i desemboquem a la pista principal. La seguim pocs metres, fins trobar el trencall, a la dreta, que ens mena al Cor de Jesús.

Cor de Jesús

(WP-13) Cor de Jesús - 5 km - 3 hores i 20 minuts - 500 m d'altitud.

Representa la figura de Crist, amb els braços estesos sobre el poble d’Esporles, en actitud d’emparament. El monument, obra de Bartomeu Amorós, fou inaugurat el 1940 gràcies a la iniciativa del rector mossèn Mateu Togores i Maimó (Tomàs Vibot).
Retrocedim pocs metres i baixem orientats a sud-est, fins enllaçar amb un esvaït viarany que ens condueix a una esplanada, just per on passa el camí de ses Encletxes.
Aquí hem d'estar atents, ja que voltem a l'esquerra i baixem, orientats al nord/nord-est, un pronunciat coster ple de fullaraca d'alzina, per dins un ample i rost comellar, fins desembocar a un camí, on ens incorporem a la dreta.

(WP-14) Camí - 5,4 km - 3 hores i 50 minuts - 409 m d'altitud.
Es tracta d’un sender que, després d'una doble volta, es converteix en un camí de carro que baixa fins a una bassa coberta per abeurar el bestiar.

Aljub

(WP-15) Aljub - 5,8 km - 4 hores - 365 m d'altitud.

A partir d'aquí, el sender segueix baixant dibuixant grans llaçades i desemboca al camí de l'àrea recreativa de Son Tries. Anem cap a la dreta, i en no res enllacem amb la carretera des Verger.

(WP-16) Àrea recreativa - 6,5 km - 4 hores i 18 minuts - 287 m d'altitud.
Tirem avall direcció Esporles i a la primera corba tancada, prenem el camí vell per on hem pujat de bon matí, el qual ens mena al punt de partida

(WP-01) Esporles - 8 km - 4 hores i 40 minuts - 180 m d'altitud.
A les 13:26 h finalitza la nostra excursió.

Fitxa: 
Ruta: Circular
Inici/ Final: Carre des Quarter (Esporles)
Distància aproximada: 8 quilòmetres
Pujada acumulada: 468 metres
Alçada mínima - màxima: 179 - 614 metres
Temps efectiu sense parades: 3 hores i 8 minuts (Total: 4 hores i 40 minuts)
Excursió realitzada el dia: 25 d'octubre de 2023
Components del grup: grup CES i Josep
Cartografia: Tramuntana Sud. Editorial Alpina. (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari per tiranys de muntanya i camins. Pot presentar problemes d'orientació per la gran quantitat de camins que hi ha per la zona.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep
Una molt bona ruta aquesta. Fa un bon grapat d'anys que la vaig fer pràcticament igual o molt pareguda. M'he estranyat força del mal estat del camí de pujada. El patrimoni es va desfent a molta velocitat.
D'agrair aquesta activitat que dus a terme amb el CES.
Molt bona la publicació i les fotografies.
Salut amic

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
És una ruta que gairebé tota era coneguda a excepció de la baixada directa des del Cor de Jesús fins al camí que va a l'àrea recreativa. Em va agradar força.
Així és, el camí del pas de Son Poquet cada vegada està més deteriorat, això sí, han fet net de branques i pins caiguts, fa bon passar.
Molt agraït pel comentari.
Salut i muntanya!

anar a dalt