dimecres, 29 de maig del 2024

Puig de n'Ali

Powered by Wikiloc

El puig de n’Ali (1038 m), és el punt més elevat de sa Comuna de Caimari. Però -segons els autors de l'obra Sa Comuna de Caimari - encara bat una altra marca: la de portar, ben possiblement, l’antropònim més antic perquè Ali és un nom de persona àrab.

Inici: Coll de sa Batalla. (Deixem els vehicles a la urbanització des Guix) (Escorca).


(WP-01) Coll de sa Batalla - 0,0 km - 0 minuts - 560 m d'altitud.

A les 8:29 h ens posem en marxa per la carretera i un cop travessat el torrent de Comafreda, agafem el camí Vell de Lluc per la dreta.
Després de passar la font des Guix, girem a la dreta pel primer camí i iniciem una sua ascensió per la pista. Al cap de poc, arribem a la barrera de Comafreda on cal abonar l'entrada a la finca privada, però en aquestes hores no trobem ningú.
Seguim, gairebé planer, flanquejant el torrent i la serra del Caragoler des Guix. No ens torbem gaire en arribar de front a un portell, per on seguim a la seva esquerra. A ma dreta, a l’altre cantó del torrent, queden les cases de Comafreda. Davant nostre la silueta del Frontó i, a la seva dreta, les penyes del puig de Massanella.


(WP-02) Esquerra - 1,9 km - 35 minuts - 645 m d'altitud.

Anem pujant per dins un bosc d’alzines, on trobem restes dels carboners. El camí s'estreny en alguns bocins i es converteix en sender pedregós. A cap d’uns quinze minuts, sortim a una pista, on girem a l’esquerra cap al coll de la Línia, també anomenat coll dels Pilons, al qual hi arribem després d’uns 20 minuts de pujada per dins un frondós alzinar.


(WP-03) Coll de la Línia - 3,3 km - 1 hora i 15 minuts - 824 m d'altitud.

Aquí girem cap al sud-est (esquerra) i iniciem l'ascensió al puig de n'Ali, seguint un fitat tirany, per una rosta i esquerpa pujada. En el primer tram avancem per dins el bosc. La part central és més rocosa i el darrer tram, a través de grans blocs de roca, ataquem el cim pel seu flanc dret.


(WP-04) Puig de n'Ali - 3,7 km - 2 hores - 1038 m d'altitud.

Des d'aquí, gaudim d'una bona vista del pla de l'illa i de les badies d'Alcúdia i Pollença.
Després de berenar i recuperar forces [25 min], baixem del cim desfent les passes cap al coll de la Línia, el qual hi arribem a les 11:45 h. És un descens molt pronunciat i lent, que no admet distraccions.
En el coll dels Pilons, voltem cap al nord-est (dreta) pel mateix camí emprat a la pujada. Aquí hem d'estar atents a la ruta, ja que transcorreguts uns 300 m, deixem aquest camí per la dreta.


(WP-05) Dreta - 4,5 km - 3 hores i 25 minuts - 790 m d'altitud.

Baixem fins al llit del torrent de sa Coveta seguint un esvaït corriol. Un cop en el torrent, seguim pel seu llit, primer a l'est/nord-est i després cap a llevant, fins trobar un camí de ferradura, al flanc esquerra del barranc.


(WP-06) Esquerra - 5,1 km - 3 hores i 40 minuts - 719 m d'altitud.

El tirany ascendeix al nord i arriba a un collet (cota 725 m) on hi ha un coll de caça de tords. Des d'aquí, arrenca un tirany bastant fressat que davalla fent algunes voltes per dins el bosc, fins desembocar al camí que ve del coll de la Línia, on prenem cap a la dreta en descens.


(WP-07) Camí - 5,3 km - 3 hores i 50 minuts - 677 m d'altitud.

Per aquest camí, en pocs minuts, enllacem amb la pista forestal, a l'alçada de les cases de Comafreda.
Ara sols resta seguir el mateix camí que hem fet de bon matí, fins arribar al punt de partida. En arribar a la barrera de Comafreda, ara sí ens toca abonar el peatge de sortida de la finca privada.

(WP-01) Coll de sa Batalla - 7,6 km - 4 hores i 26 minuts - 560 m d'altitud.

A les 12:55 h arribem on tenim els vehicles.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final: Coll de la Batalla
Distància aproximada: 7,6 quilòmetres
Pujada acumulada: 473 metres
Alçada mínima - màxima: 557 - 1038 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i  44 minuts (Total: 4 hores i 26 minuts)
Excursió realitzada el dia: 29 de maig de 2024
Components: grup CES, Jan i Josep
Cartografia: Mapa Tramuntana Nord. Editorial Alpina (Escala: 1:25000)
Observacions: Itinerari sempre per camins i tiranys de muntanya. Hi ha pujades fortes. Cal pagar un peatge per passar per la finca de Comafreda.

Track de la ruta a Wikiloc.
Clica la següent imatge per veure l'àlbum de fotografies:


2 comentaris :

Llorenç Soler Sastre ha dit...

Hola Josep. Un clàssic aquest cim. El punt més alt de sa Comuna i com bé dius un antroponim molt antic, tot plegat una volta molt bona. Perfecte la publicació. Salut Josep

Josep Ferrer i Nos ha dit...

Hola Llorenç,
Una volta que repetim degut a que molts companys no havien pujat mai al cim de n'Ali. Però no fa res tornar a llocs coneguts de tant en tant. El dia esplèndid va acompanyar.
Mercès pel comentari.
Salutacions.

anar a dalt